Przepisy na sałatki na Komunię

 

Komunia to jedna z ważniejszych uroczystości, w której biorą udział zarówno dorośli, jak i dzieci. Z tej okazji każda mama pociechy przystępującej do sakramentu I Komunii Świętej chce przygotować wspaniałe przyjęcie dla zaproszonych gości. Na stole nie powinno zabraknąć wykwintnych dań oraz smakowitych sałatek.

Planując uroczysty obiad i podwieczorek dla gości, musimy uwzględnić, iż przy stole pojawiają się także maluchy. Z myślą o nich warto przygotować słodkie sałatki owocowe, które będą pałaszowane przez dzieci z prawdziwym apetytem. Dzieci niezbyt chętnie będą sięgać po pożywne sałatki mięsne, dlatego warto skomponować dania opierające się w głównej mierze na kolorowych owocach.

Ciekawym pomysłem na sałatkę dla dzieci może być klasyczna słodka sałatka owocowa, którą przygotujemy z dwóch łyżek suszonych moreli, jednego banana, jednej dojrzałej gruszki, dwóch łyżek soku winogronowego oraz z jednego jabłka.

Suszone morele należy wymoczyć w soku z winogron. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe owoce. Najpierw dokładnie je myjemy, a potem obieramy i kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do dużej szklanej miski, dodajemy namoczone morele i wszystko starannie mieszamy. Sałatkę możemy udekorować startą na wiórki czekoladą.

Dorosłym natomiast możemy zaserwować sałatkę z ryżu, która będzie doskonale komponowała się na przykład z mięsem podanym na obiad. Do przygotowania sałatki z ryżu będziemy potrzebować dwieście gramów ryżu, sto gramów świeżych liści szpinaku (jeśli trudno będzie dostać świeży szpinak, możemy też wykorzystać mrożony), pół średniej wielkości czerwonej cebuli, dwa grubsze plastry ananasa, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwadzieścia pięć gramów orzechów laskowych oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Ryż gotujemy, studzimy, a następnie przekładamy do salaterki, do której dodajemy szpinak, posiekaną cebulę oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu do sałatki. W tym celu należy wymieszać sok z cytryny z musztardą, solą i pieprzem, dodając powoli oliwę z oliwek. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół (wcześniej można schłodzić ją w lodówce). Dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi.