Najlepsza surówka do kebaba, tortilli, pizzy

 

Do naszej rodzimej kuchni wtargnęło wiele różnych dań i przekąsek, wśród których znajduje się między innymi kebab, tortilla oraz pizza. Są to potrawy, które bardzo często podaje się z dodatkiem sosów (łagodnych lub ostrych) oraz smacznych surówek.

Wszyscy miłośnicy kebabów oraz tortilli doskonale wiedzą, że do takich dań niezbyt pasują tradycyjne sałatki na wesele czy inne uroczystości. Natomiast potrawy te idealnie komponują się z lekkimi i niskokalorycznymi surówkami, które mogą być przyrządzane przede wszystkim na bazie warzyw.

Smaczną i prostą surówką do kebaba może być surówka z białej kapusty lub surówka z kapusty pekińskiej. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jedną małą główkę kapusty (białej lub pekińskiej, w zależności od tego, jaką surówkę chcemy przyrządzić), jedno jabłko, jedną średniej wielkości cebulę, majonez, pieprz oraz sól. Potrzebna będzie także odrobina cukru.

Kapustę szatkujemy, po czym przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłko, a cebulę drobno siekamy. Po upływie trzydziestu minut wyciągamy kapustę i dodajemy do niej jabłko i cebulę. Doprawiamy pieprzem oraz odrobiną cukru. Wszystko dokładnie mieszamy z dodatkiem pięciu – sześciu łyżek majonezu.

Równie prostą i szybką w przyrządzeniu surówką jest surówka do tortilli. Przygotujemy ją z filetów z kurczaka, puszki kukurydzy konserwowej, jednej dużej cebuli, główki małej kapusty pekińskiej, dwóch pomidorów, jednego dużego ogórka, czterech łyżek majonezu, jednej łyżki musztardy, pieprzu oraz soli.

Filety z kurczaka należy umyć, pokroić w słupki i natrzeć solą, pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do niej mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Kapustę szatkujmy, pomidora oraz ogórka kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa łączymy z mięsem, dodajemy kukurydzę z puszki (bez zalewy). Z musztardy, majonezu, soli i pieprzu sporządzamy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Surówkę do tortilli można wykorzystywać jako farsz, przed nałożeniem jej na placki należy ją przechowywać w lodówce.

Surówkę z białej kapusty można podawać także do pizzy, aczkolwiek w naszym kraju nie jest to rozpowszechniony zwyczaj. Pizzę z dodatkiem surówek bardzo często natomiast serwuje się w niektórych regionach państwa włoskiego. Taka surówka do pizzy przyrządzana jest na bazie kapusty, oliwy z oliwek, sera oraz pieprzu i soli.