Pożywne sałatki mięsne

 

Chociaż sałatki zazwyczaj są przygotowywane na bazie warzyw lub owoców, to można do nich dodawać także mięso. W ten sposób można tworzyć wyśmienite przekąski, które świetnie sprawdzą się zarówno podczas spotkań przy grillu, jak i w trakcie uroczystych przyjęć okolicznościowych.

Pożywne sałatki mięsne, podobnie jak tradycyjne sałatki na wesele mogą być przygotowywane na podstawie wszystkich nam dobrze znanych przepisów. Można je jednak dowolnie modyfikować, zmieniać składniki, dzięki czemu nasza sałatka będzie nie tylko smaczniejsza, ale i bardziej oryginalna.

Pomysłem na apetyczną sałatkę mięsną może być sałatka z mięsem mielonym. Przygotujemy ją z dwudziestu pięciu dekagramów makaronu, pół kilograma mięsa mielonego, cebuli, papryki, puszki kukurydzy konserwowej, dwóch średniej wielkości pomidorów, dwudziestu dekagramów sera żółtego, jogurtu naturalnego, pięciu łyżek majonezu, czterech ząbków czosnku oraz soli i pieprzu.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni na jednolity, rumiany kolor. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę, pomidory oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do szklanej salaterki. Dodajemy kukurydzę, mięso oraz ugotowany makaron. Jogurt mieszamy z majonezem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Sosem polewamy sałatkę, po czym wstawiamy ją do lodówki na parę godzin do schłodzenia.

Pożywną sałatką mięsną jest także sałatka z mięsem z rosołu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować dwieście gramów piersi z kurczaka, litr bulionu warzywnego, cztery ziemniaki, dwieście gramów tartych buraków, łodygę selera naciowego, pół kubka jogurtu naturalnego lub śmietany, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, pieprz i sól.

Filet z kurczaka gotujemy w wywarze warzywnym, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie gotujemy seler oraz ziemniaki. Warzywa kroimy w kostkę, łączymy z buraczkami i przekładamy do szklanej miski. Kiedy mięso ostygnie, wówczas kroimy je na niewielkie kawałki i dodajemy do warzyw. Na końcu przyrządzamy sos: mieszamy w niedużej miseczce jogurt, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Sałatka z mięsem z rosołu może stanowić wyśmienitą przystawkę, ale możemy ją również podawać jako samodzielne danie, na przykład z pieczonymi ziemniakami z piekarnika.