Dobre do dań z grilla

 

Organizując spotkanie przy grillu bardzo często skupiamy się przede wszystkim na doborze właściwych mięs oraz wykonaniu marynat. Tymczasem nie powinniśmy zapominać także o lekkostrawnych sałatkach, które będą doskonałym dodatkiem do dań z grilla. W ciepłe dni świetnie powinny sprawdzić się sałatki dietetyczne na lato.

Potrawy z grilla są dość tłuste, dlatego warto serwować je w towarzystwie zdrowych i pożywnych sałatek. Jednym z prostszych przepisów na tego rodzaju przekąskę może być przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jedną małą kapustę pekińską, pęczek rzodkiewki, jeden ząbek czosnku, dwie cebule dymki, jedną marchewkę, łyżeczkę świeżego imbiru, sól oraz pieprz.

Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do salaterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę również można zetrzeć lub drobno posiekać. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym dodajemy posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), imbir. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z kapusty pekińskiej idealnie będzie komponować się zarówno z grillowaną karkówką, jak i kiełbasą.

Do potraw z grilla można także podać sałatkę z brokułów. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujące składniki: dwieście pięćdziesiąt gramów brokułów, strąk czerwonej papryki, dwie średniej wielkości cebule, garść świeżej pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek, kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, dwie łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego), sól, pieprz.

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy jednak, by nie gotować ich zbyt długo, gdyż wówczas stracą swoje najcenniejsze składniki odżywcze). Po ugotowaniu rozdzielamy je na mniejsze części i przekładamy do salaterki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w plasterki. Wszystkie składniki polewamy sosem przyrządzonym z oliwy z oliwek, soku z cytryny, jogurtu oraz musztardy. Sałatkę z brokułów można podawać do szaszłyków.

Świetną sałatką do szaszłyków, karkówki, kiełbasek może być również sałatka z awokado i zielonego groszku. Przygotujemy ją z dwustu pięćdziesięciu gramów liści szpinaku, jednego awokado, puszki zielonego groszku konserwowego, ząbku czosnku, soli i pieprzu.

W dużej salaterce mieszamy ze sobą szpinak, pokrojone w kostkę awokado oraz groszek (wcześniej odsączony z zalewy). Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Do sałatki można przygotować także sos tatarski lub chrzanowy, w zależności od upodobań. Sosem należy polać danie jednak dopiero na chwilę przed podaniem na stół.