Tradycyjne sałatki na wesele

 

Chociaż dzisiaj większość przyjęć weselnych jest przygotowywanych przez profesjonalne firmy cateringowe, to jednak wciąż są domy, w których dania są przyrządzane przez gospodynie domowe. Dzięki temu wszystkie posiłki są zdrowe oraz jak najbardziej naturalne, a w dzisiejszych czasach to bardzo ważne.

W trakcie przyjęcia weselnego na stołach bardzo często pojawiają się wykwintne potrawy, aromatyczne mięsa oraz słodkie ciasta. Obok nich ważne miejsce zajmują także pożywne sałatki mięsne, które mogą być spożywane z pieczywem jako przystawka. Jedną z najbardziej tradycyjnych sałatek weselnych jest niewątpliwie sałatka śledziowa, którą możemy przygotować w nieco bardziej oryginalny sposób.

Prostą w przyrządzeniu sałatką jest szwedzka sałatka ze śledziem. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować oliwę z oliwek, sto gramów wędzonych filetów ze śledzia, jednego surowego buraka, jedną marchewkę średniej wielkości, jedno jabłko, jedną cebulę, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy oraz przyprawy: sól, pieprz, kolendrę oraz tymianek.

Śledzia przysmażamy na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż nabierze jednolitego koloru. W tym samym czasie w salaterce mieszamy buraki (pokrojone w słupki), marchewkę, jabłko oraz cebulę. Następnie sporządzamy sos: mieszamy sok z cytryny z musztardą, kolendrą, tymiankiem, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, wówczas możemy dolać odrobinę wody. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatka śledziowa najlepiej będzie smakować podana z miską zielonej sałaty lub z pieczywem ryżowym.

Na weselach bardzo często pojawia się także klasyczna sałatka jarzynowa, której przygotowanie zajmuje zaledwie parę chwil. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować trzy średniej wielkości ziemniaki, dwie marchewki, puszkę zielonego groszku (można użyć także kukurydzy z puszki), trzy ogórki konserwowe, cztery łyżki majonezu, dwie łyżki musztardy oraz sól i pieprz.

Warzywa myjemy, a następnie gotujemy (poza ogórkami, groszkiem i kukurydzą). Kiedy ostygną kroimy je w kostkę, a następnie przekładamy do salaterki. Łączymy z odcedzoną kukurydzą, groszkiem i pokrojonym ogórkiem konserwowym. Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy z pieczywem.

Do sałatek przygotowywanych na wesele można też podać samodzielnie zrobiony sos tatarski. Przygotujemy go na bazie majonezu, który należy połączyć z trzema łyżkami śmietany, łyżką startego chrzanu, łyżeczką musztardy oraz dwoma niedużymi ogórkami konserwowymi. Do smaku można dodać sól, pieprz oraz łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko starannie wymieszać.