Na domówkę

 

Organizacja domowej imprezy okolicznościowej to nie lada wyzwanie, ale na szczęście dzięki sprawdzonym przepisom dzisiaj właściwie każda domowa gospodyni może stanąć na wysokości zadania. Zanim więc przystąpimy do planowania takiego przyjęcia, warto zaznajomić się z kilkoma przepisami na oryginalne sałatki na domówkę. Można również sięgnąć po pomysły na tanie sałatki na sylwestra w domu.

Jedną z prostszych w przygotowaniu sałatek na domówkę, której przyrządzenie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut, może być sałatka z pomarańczą. Składniki do jej przygotowania to: jedna pomarańcza, jeden grejpfrut, jedna klementynka oraz syrop klonowy do smaku.

Pomarańczę, grejpfruta i klementynkę obieramy, a następnie kroimy na plastry. Owoce przekładamy do szklanej salaterki. Możemy je ułożyć warstwami, ale można je równie dobrze wymieszać. Całość skrapiamy kilkoma kroplami syropu klonowego i podajemy gościom.

Na domową imprezę można także przygotować sałatkę z chipsami (na przykład paprykowymi). Do jej przyrządzenia potrzebna będzie jedna puszka kukurydzy, dwa zielone ogórki, trzy średniej wielkości pomidory (można też sięgnąć po pomidorki koktajlowe), jedna kapustka pekińska, pięć łyżek majonezu oraz opakowanie chipsów.

Ogórki oraz pomidory myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Kapustę siekamy. W szklanej salaterce majonez mieszamy z kukurydzą, ogórkami, kapustą i pomidorami. Następnie do składników dodajemy pokruszone chipsy paprykowe, jeszcze raz mieszamy. Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

W trakcie domowego przyjęcia dobrze powinna sprawdzić się również klasyczna sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem. Przygotujemy ją z puszki zielonego groszku, jednej marchewki, pietruszki, czterech ogórków kiszonych, kawałka pora, jednego jabłka, cebuli, łyżeczki musztardy, czterech łyżek jogurtu naturalnego oraz z soku z cytryny.

Marchewkę oraz pietruszkę czyścimy, a następnie gotujemy w wodzie przez kilkanaście minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, gdyż wówczas sałatka może przybrać niewłaściwą konsystencję. Ugotowane warzywa pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy je w kostkę. Kroimy również pora, cebulę oraz ogórki kiszone.

Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą oraz pieprzem. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą (można też dodać dwie – trzy łyżki majonezu, jeśli nie przeszkadza nam kaloryczność sałatki). Gotowym sosem polewamy sałatkę, po czym wstawiamy ją do lodówki do schłodzenia.