Chcesz zorganizować udane przyjęcie sylwestrowe we własnym domu, ale zupełnie nie masz pomysłu na potrawy, które mogłyby pojawić się na stole? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że obowiązkowymi daniami powinny być sałatki. Będą one mogły stanowić zarówno wyśmienite przekąski, jak i samodzielne dania. I wcale nie muszą to być tylko i wyłącznie pożywne sałatki mięsne. Możesz je przygotować także na bazie wielu innych składników.
Prostą i szybką w przygotowaniu sałatką jest sałatka makaronowa z ogórkiem kiszonym. Do jej przygotowania będziesz potrzebować dwieście pięćdziesiąt gramów makaronu (mogą być na przykład świderki), jedną zieloną paprykę, dwa średniej wielkości pomidory, kilkanaście czarnych oliwek, trzy ogórki kiszone, ząbek czosnku, łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na jego opakowaniu. Zieloną paprykę, ogórki kiszone i pomidory kroimy w niedużą kostkę. Makaron przekładamy do salaterki i łączymy z warzywami. W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny z rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Idealną sylwestrową sałatką może być również sałatka jajeczna z marchewką. Składniki do jej przygotowania są następujące: dwieście pięćdziesiąt gramów startej na grubych oczkach marchewki, trzy jajka ugotowane na twardo, dwie łyżki pestek słonecznika, dwie łyżki soku z cytryny, natka świeżej pietruszki, sól i pieprz.
W misce mieszamy startą marchew razem z pestkami ze słonecznika i pokrojonymi w kostkę jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, dekorujemy natką zielonej pietruszki. Sałatka będzie wybornie smakować na przykład z tostami.
Organizując domowego sylwestra możemy także sięgnąć po przepis na sałatkę selerową z makaronem chińskim. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować jeden duży seler, opakowanie zupki chińskiej (potrzebny nam będzie tylko makaron), dwa ząbki czosnku, pięć łyżek majonezu, pieprz oraz sól.
Selera oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Makaron z zupki chińskiej przełożyć do miski, zalać wodą i zostawić na chwilę pod przykryciem, aż wystygnie. W tym czasie kroimy selera w niewielką kostkę, a ząbki czosnku drobno kroimy lub przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, mieszamy ze sobą, dodajemy majonez. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.